perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kukkaharjoituksia SLT-kameralla

Tällä kertaa harjoitusotoksia Sonyn Alpha SLT-37:lla. Ostin tuollaisen halvan rungon, koskapa olen tykännyt Sonyn järkkäristä (se rikkoontui kai liian kovassa käytössä??) ja omistan myös yhden Konica Minoltan objektiivin, jolla on mukava ottaa muotokuvia ja sehän siis sopii Sonyn järkkäreihin. No enpäs ottanut selvää ennen ostoa, et mitä tuo SLT tarkoittaa. Kuvia katsellessa vain mietin itsekseni, että onpas jotenkin erilaisia kuvia kuin nuo aiemmalla Sonyn DSRL:llä ottamani ja sitten vasta aloin ottaa selvää, minkälaisen kameran olenkaan mennyt ostamaan. :D Kyseessä on siis läpikuultavan peilin omaava kamera eli Single-Lens Translucent.  En osaa, enkä jaksa kirjoittaa tähän sen tekniikkaa, hyviä puolia ja huonoja puolia, en edes ymmärrä lukemani jälkeenkään noita asioita, mutta sen näen, että kuvat näyttävät jotenkin erilaisilta, En ole täysin varma pidänkö sen ottamista kuvista vai en. Täytynee totutella. Jotkut hifistit eli tekniikkatietäjät pitävät SLT-kameran kuvia huonompilaatuisena, koska kuva heijastuu läpikuultavan peilin läpi kennolle ja samalla myös syö myös osan optiikan valovoimasta. Tuo on vain osa siitä tekniikkapläjäyksestä, jonka luin, mutta enhän siis näillä naisen logiikka-aivoillani käsittänyt puoliakaan.

Tämä kameramalli on täysin aloittelijaversio ja vaikka olen kuvaillutkin aika kauan, koen olevani noviisi, en tiedä tekniikasta paljoakaan ja kuvaan hyvin impulsiivisesti ja ihan mitä sattuu eteen tulemaan. Kukat olen silti todennut hyväksi harjoittelukohteeksi niissä (useissa) tapauksissa, kun uuden kameran satun ostamaan. Merkkiuskollisuudesta ei voi kohdallani puhua, koska minulla on kaksi Nikonia, kolme Sonya, Yksi Olympus ja se surullisen kastumiskohtalon kokenut ex-kamerani oli Canon 500D. Pidin siitä kamerasta ja sen pitkästä kittiobjektiivista. Sen taltioimat kuvat olivat poikkeuksetta hyvälaatuisia. Vaihdoin silti merkkiä (pidän vaihtelusta) ja sen tilalle hankkimani Nikon D5100 on myös ihan kelpo peli. Tästä uudesta lapsestani en vielä tiedä, ehkä se toimii bändikuvauksessa, kun pitää saada nopeaa kuvaa vauhdikkaista hetkistä. Myös urheilukuvauksessa voisi olla mainio, mutta enhän minä urheilua kuvaa. Täytyy vissiin ruveta?

Ehkä seuraavaksi myyn pois kaikki kamerani (joita on jo siis aika monta) ja ostan yhden puoliammattilaisversion, mutta se tapahtunee hamassa kaukotulevaisuudessa. Nyt minä vain harjoittelen. :)

Pitkän sepustuksen jälkeen niitä kukkakuvia. Ettehän te suinkaan kyllästy? :)


3 kommenttia:

 1. Kuten kuvista näkee, niin kyllä "halppis" Sonyllakin saa hyvää jälkeä aikaiseksi. Jonkin verran tutkin itse tuota puoli läpäisevän peilin tekniikkaa kun vaihdoin edellisen kerran kameraa. Olen antanut itseni ymmärtää, että SLT vaikuttaa juuri kennolle pääsevän valon määrään, tämä taas on otettu kameran säädöissä huomioon, joten kuvissa se ei näy käytännössä muuten kuin aavistuksen lisääntyneenä kohinana kun käyttää isoja ISOja. Sonyn kennotekniikka on kuitenkin niin hyvällä tasolla, että kohinassa ei juurikaan ole eroa normi peilillä varustettuihin kilpailijoihin. Voit siis olla ihan tyytyväinen siinä mielessä hankkimaasi kameraan.

  Ero jonka huomaat johtuu varmasti siitä, että Canonin, Sonyn ja Nikonin ohjelmisto prosessoi hieman eri tavalla värejä. Silmäsi oli jo tottunut edellisen kameran prosessoimiin kuviin. Itse olen jo niin tottunut Canonin tyyliin prosessoida kuvia, että menisi varmaan pitkään ennen kuin tottuisin Sonyyn tai Nikoniin. Väitän jopa, että pystyn tunnistamaan Canonilla otetut jpg-kuvat muiden kameroiden kuvista. Kyllä silmäsi tottuu taas Sonyyn, ole huoleti. Järkevää pysyä sellaisessa merkissä johon sinulla on valmiiksi laatuoptiikkaa kuten tuo sinun potrettiputki. Toivotan parempaa onnea uuden rungon kanssa kuin edellisten lauletaan lopun kokeneiden runkojen kanssa, ja oikein valokuvauksellista kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hauskasti kännykän automaattinen tekstin korjaus arpoi sanan "katkeran" tilalle "lauletaan". :)

   Poista
  2. :D Mietinkin sitä lauletaan-sanaa, mutta sitten päätin unohtaa...hihii. Mutta SUURI kiitos hienosta kommentista, josta opin jälleen uutta asiaa. Tekniikka ja sen opiskelu ei ole itselleni mieluista, vaikka pakko on jotain ollut opetella ainakin kuvaustekniikan suhteen. Nuo kameran sisällä asuvat hienoudet olen useimmiten ohittanut "olankohautuksella" kun tuntuu niin vaikealta ymmärtää niitä juuria myöten. Hyvää kesää sinullekin niin valokuvauksen kuin muunkin parissa!

   Poista